نگاهی به انواع پراید در بازار؛

نگاهی به انواع پراید در بازار؛
نگاهی به انواع پراید در بازار؛
جان سخت در قلب خاورمیانه
از وقتی که به خاطر داریم، بارها افراد و نهادهای مختلف از پراید و ایمنی آن انتقاد کرده اند. با این حال هیچ کس از پراید و محاسنی که دارد، تعریف نکرد. خودرویی که نزدیک ۲۰ سال از حضورش در قلب خاورمیانه می گذرد و در این مدت، نسخه های مختلفی از آن تولید و روانه بازار ایران شد. در این گزارش، به تاریخچه پراید و انواع نسخه های آن پرداخته ایم.
از توکیو تا لس آنجلس
شاید برای عده کثیری از مردم غیر قابل باور باشد که خاستگاه پراید، کره نیست. بلکه ژاپنی ها آن را خلق کردند. در اواسط دهه ۸۰ میلادی و همزمان با شروع بحران های سوختی در بسیاری از کشورها، فورد ساخت یک خودروی جمع و جور و کم مصرف را به مزدا سفارش داد. در نهایت، حاصل این سفارش در سال ۱۹۸۶ میلادی با نام فورد فستیوا وارد بازار شد. البته کمی بعد از ورود فورد فستیوا به بازار، ژاپنی ها آن را با نام مزدا ۱۲۱ در کشورهایی مثل استرالیا نیز عرضه کردند. تنها تفاوت فستیوا با ۱۲۱، در تنوع پیشرانه بود. چرا که فستیوا با دو موتور ۱.۱ و ۱.۳ لیتری عرضه می شد اما امکان خرید مزدا ۱۲۱ تنها با پیشرانه ۱.۳ لیتری وجود داشت.
نگاهی به انواع پراید در بازار؛
تولید در کره جنوبی و ایران
کمی بعد از شروع تولید فستیوا، کیا موتورز به عنوان شریک تجاری فورد در کره، تولید فستیوا را با برند خود و همراه با نامی جدید آغاز کرد. در این قسمت از تاریخ تولید پراید در کره جنوبی آغاز شد و تا سال دو هزار میلادی نیز ادامه یافت. در سال ۱۳۷۲ نیز اولین سری از این خودرو راهی بازار ایران شد و کمی بعد نیز سایپا خطوط تولید این خودرو را به طور کامل از کیا خریداری کرد.
در دورانی که تنوع خودروهای مونتاژی در کشور بسیار کم و محدود به پیکان، پژو RD، پژو ۴۰۵ و برخی از خودروهای رنو بود، ورود پراید به جمع آن ها روزنه امیدی برای قشر متوسط بود. به روز بودن پراید نسبت به پیکان و همچنین کم مصرف بودن آن نیز سبب شد تا به سرعت این خودروی کامپکت به یکی از پرفروش ترین خودروهای بازار تبدیل شود. ناگفته نماند که سایپا طی همکاری گسترده با قطعه سازان کشور، اکثر قطعات پراید را به سرعت داخلی سازی کرد و سبب سهولت دسترسی آن ها در بازار شد.
در ابتدای ورود پراید به بازار ایران، ابتدا نسخه هاچ بک آن وارد کشور شد اما کمی نیز نسخه سدان آن هم به سبد محصولات سایپا پیوست. البته در اوایل دهه ۸۰ شمسی، سایپا هم دست به کار شد و با افزایش طول پراید، نسخه استیشن آن را تولید و روانه بازار کرد. اگر چه بخت با پراید استیشن یا همان پراید سفری یار نبود و تولید آن کمی پس از شروع عرضه متوقف شد. با افزایش درصد داخلی سازی پراید، سایپا دیگر تمایلی به استفاده از نام پراید نداشت. بنابراین نام صبا را برای نسخه سدان و نام نسیم را برای نسخه هاچ بک برگزید. با این حال در بازار و بین مردم، این خودروی ژاپنی الاصل همچنان پراید خطاب می شد و حتی امروز هم این روند ادامه دارد.
در دهه ۸۰، سایپا علاوه بر پراید سفری، پراید ۱۴۱ (سایپا ۱۴۱) را هم تولید کرد. البته این بار بخت با پراید تغییر یافته سایپا یار بود و باعث شد تا اواخر سال ۸۹ روی خط تولید باشد. این نسخه از پراید، نمای جلو، عقب و کابین متفاوتی نسبت به کیا پراید (سایپا صبا) دارد. علاوه بر تفاوت ظاهری، سایپا در زمانی که چندان رایج نبود، از سپرهای هم رنگ بدنه و رینگ های الومینیومی در این خودرو استفاده می کرد. همین موارد سبب شده بود تا سایپا ۱۴۱ حس بهتری نسبت به پراید به مردم القا کند. البته باز هم تغییرات سایپا محدود به خلق یک یا دو محصول نشد. بلکه در دهه 90 شمسی و با اعمال تغییرات روی پلتفرم پراید، پلتفرم X100 را معرفی و بر مبنای آن، خودروهای 111، 131، 132 و … را به سبد محصولاتش اضافه کرد.
موتور سری B مزدا روی پراید ایرانی؟
فورد فستیوا و مزدا ۱۲۱ با پیشرانه های ۱.۱ و ۱.۳ لیتری سری B مزدا به بازار جهانی عرضه شدند. پیشرانه ۱.۱ لیتری با کد B1 و پیشرانه ۱.۳ لیتری که در پراید نیز از آن استفاده شد، با کد B3 شناخته می شود. پیشرانه ۱.۳ لیتری چهار سیلندر و هشت سوپاپ مورد استفاده در پراید، ابتدا از نوع کاربراتوری بود. اما با اجباری شدن استاندارد یورو ۲ در اوایل دهه ۸۰ شمسی، سایپا با همکاری شرکت هایی مثل زیمنس سیستم سوخت رسانی پیشرانه B3 را از کاربراتور به انژکتور تغییر داد. شایان ذکر است که نسخه اصلی موتور B3 چیزی حدود ۶۰ اسب بخار قدرت دارد و نیروی آن به واسطه جعبه دنده پنج سرعته دستی به چرخ های جلو منتقل می شود.
ناگفته نماند که تغییر سیستم سوخت رسانی، تنها تغییری نبود که سایپا روی موتور B3 اعمال کرد. بلکه در زمان های مختلف نیز با بازنگری ها و تغییراتی که انجام داد، قدرت آن را به ۷۱ اسب بخار رساند. آخرین نسخه از این موتور که به کد M13GS معروف است، روی سایپا ۱۵۱ (پراید وانت) نصب می شود.
نگاهی به انواع پراید در بازار؛
چرا پراید در بازار ایران محبوب شد؟
تیراژ تولید بالا، قطعات یدکی ارزان و مصرف سوخت کم، از عمده دلایلی است که سبب محبوبیت پراید در بازار کشور شد. علاوه بر موارد مذکور، گستردگی خدمات پس از فروش سازنده در سراسر کشور هم بی تاثیر نبود. اگر چه به دلیل سادگی و پیچیده نبودن اجزای اصلی پراید، تعمیرکاران متفرقه نیز از عهده تعمیر آن برمی آیند.
آیا پراید بخریم؟
امروز و با بودجه حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان، گزینه های بسیاری پیش روی خریداران است. البته هنوز هم بسیاری بر این باور هستند که خرید خودروی کم استهلاک و کم دردسری مثل پراید می تواند به پژو ۲۰۶ های کارکرده و یا برخی از خودروهای چینی ارجحیت داشته باشد. بدون شک، اگر قصد خرید یک خودرو ارزان قیمت، کم استهلاک، کم مصرف و خوش فروش را داشته باشید، پراید بهترین گزینه است.
نگاهی به انواع پراید در بازار؛