نگاهی به تندر۹۰؛ محصول زشت اما باکیفیت رنو
شاید باور آن سخت باشد، اما بد نیست بدانید که قرار بود تندر۹۰ جای پیکان را در بازار ایران بگیرد. اگر چه وضعیت خودرو در بازار کشور به سمتی سوق پیدا کرد که هم اکنون با قیمت داغون ترین تندر۹۰ در بازار، می توان دو دستگاه پیکان مدل ۸۲ خرید! البته در این گزارش، هدف ما صرفا پرداختن به تندر۹۰ است و نه چیز دیگری.
در اواسط دهه ۸۰ شمسی و همزمان با ورود اولین نسخه های تندر۹۰ به بازار ایران، این خودرو با ظاهر نه چندان دلچسب آن حتی در دورانی که بسیاری از خودروها حرفی برای گفتن نداشتند، سبب شد تا این جوجه اردک فرانسوی با اقبال خوبی در بازار خودرو روبرو نشود. اما رفته رفته دوام و کیفیت تندر۹۰ در بازار اثبات و به یکی از پرفروش ترین خودروهای بازار تبدیل شد.
در طول مدت حضور تندر۹۰ روی خط تولید، خودروسازان داخلی، نسخه های متفاوتی نظیر سدان، استیشن و وانت آن را نیز به بازار عرضه کردند. شاید باورتان نشود اما باید گفت که برخی از نسخه های موجود در کشور که به عنوان آمبولانس از آن ها استفاده شده، پیمایش آن ها فراتر از یک میلیون کیلومتر رفته و همچنان بدون مشکل مشغول به فعالیت هستند.
نگاهی به تندر۹۰
تولد لوگان
پس از اینکه در سال ۱۹۹۸ میلادی داچیا به تملک رنو درآمد، فرانسوی ها برای بقای این برند رومانیایی و البته تولید یک خودروی اقتصادی، پروژه X90 را آغاز کردند. ثمره این پروژه، داچیا لوگان شد. البته این خودرو در برخی از کشورهای آمریکایی با نشان نیسان عرضه شد. در ایران نیز به دلیل محبوبیت و همچنین شناخته تر شده بودن رنو، لوگان با نام و نشان فرانسوی ها عرضه شد. البته همانطور که می دانید، نامش هم از لوگان به تندر۹۰ تغییر کرد.
انواع تندر۹۰ در بازار ایران
رنو یا همان تندر۹۰ از جمله خودروهایی است که در صنعت خودروی ایران برای اولین بار توسط دو شرکت خودروساز مونتاژ و به صورت همزمان عرضه شد. نسخه سدان این خودروی اقتصادی در سه تیپ E1، E0 و E2 عرضه شد.
همانطور که مشخص است، E0 در ساده ترین حالت ممکن بوده و حتی از بالابرهای برقی شیشه های جلو نیز بی بهره بود. از لحاظ ظاهری نیز وجود سپرهای مشکی رنگ در جلو و عقب، این تیپ را با سایر تیپ ها متمایز می کرد.
نسبت به مدل E0 تندر۹۰، مدل تیپ E1 آن کمی اوضاع بهتر بوده و در لیست آپشن های آن، مواردی مثل کیسه هوا، فرمان هیدرولیک، کولر، بالابرهای برقی شیشه های جلو و سپرهای هم رنگ بدنه نیز وجود داشت.
در بین تیپ های نام برده، تیپ E2 دارای بیشترین تجهیزات نسبت به سایر تیپ ها است. مهم ترین شاخصه ظاهری این تیپ از تندر۹۰، وجود رینگ های ۱۵ اینچی آلومینیومی است. علاوه بر این، در لیست تجهیزات ایمنی و رفاهی مدل E2 تندر۹۰ مواردی مثل دو کیسه ایمنی هوا، سیستم ترمز ضد قفل ABS، کامپیوتر سفری، چراغ نقشه خوان، چراغ داشبورد و بالابر برقی شیشه های عقب نیز دیده می شود.
شاید با خواندن لیست آپشن های مدل E2 تندر۹۰ که فول ترین نسخه از این نوع خودرو محسوب می شود تعجب کرده باشید. اما واقعا چراغ نقشه خوان و داشبورد از آپشن های آن محسوب می شوند! شایان ذکر است که تمامی تیپ های رنو تندر۹۰ بدون توری زیر برف پاک کن، نمد و درزگیر دور کاپوت و همچنین قاب محافظ سینی عقب به بازار عرضه می شدند.
در دهه ۹۰ شمسی، پارس خودرو با اعمال تغییراتی محدود در نمای عقب تندر۹۰، رنو پارس تندر را خلق کرد. نمای جلو و جانبی این نسخه تفاوتی با رنو تندر۹۰ نداشته و وجه تمایز آن ها تنها به قسمت عقب محدود می شود. همچنین پارس خودرو ابتکار عمل به خرج داد و پارس تندر را مضاف بر تجهیزات استاندارد و هم سطح با مدل E2 تندر۹۰ ، به مالتی مدیا و سنسور پارک عقب هم مجهز کرد.
مدتی بعد از عرضه پارس تندر توسط پارس خودرو، ایران خودرو هم دست به کار شد و با تجهیز تندر۹۰ به گیربکس چهار سرعته خودکار AL4، نسخه اتوماتیک این سدان فرانسوی را روانه بازار کرد. از لحاظ ظاهری، تنها ورودی هوای زیر سپر جلوی تندر۹۰ اتوماتیک با سایر نسخه ها متفاوت بوده و بزرگ تر است.
نگاهی به تندر۹۰
آخرین نوادگان تندر۹۰ در ایران
اگر چه تا آخرین لحظات حضور رنو در ایران، پارس خودرو تندر۹۰ را با همان ظاهر قدیمی تولید و عرضه کرد. اما ایران خودرو در اواخر دهه ۹۰ شمسی یک قدم جلوتر رفت و رنو تندر۹۰ پلاس را در دو نسخه دنده ای و اتوماتیک به سبد محصولاتش افزود.
از لحاظ فنی، تغییرات خاصی در رنو تندر۹۰ پلاس نسبت به مدل های قبلی تندر 90 صورت نگرفته بود اما از لحاظ ظاهری، تندر۹۰ پلاس به روزتر و قابل تحمل تر از تندر۹۰ بوده و طراحی کابین آن نیز با رنو ساندرو مشترک است.
البته تعداد محدودی از تندر۹۰ استیشن هم به بازار عرضه شد اما به دلیل استقبال نه چندان زیاد، عرضه آن متوقف شد. نسخه وانت نیز از دیگر نسخه های تندر۹۰ به شمار می رود که از سال ۹۴ وارد بازار شد ولی تولید آن محدود بود و همین امر نیز سبب شد تا امروزه با قیمت های گزافی به فروش برسد.
نگاهی به تندر۹۰
مشخصات فنی رنو تندر۹۰؛ یک پیشرانه و سه جعبه دنده
رنو تندر۹۰ در همه ی تیپ ها و نسخه ها تنها با پیشرانه ۱.۶ لیتری چهار سیلندر ۱۶ سوپاپ به بازار ایران عرضه شد. این پیشرانه که با کد فنی K4M شناخته می شود، ۱۰۵ اسب بخار قدرت و ۱۴۸ نیوتن متر گشتاور تولید می کند. نسخه های اتوماتیک رنو تندر۹۰ تنها با گیربکس چهار سرعته خودکار AL4 و نسخه های دنده ای نیز تا اواخر دهه ۹۰ با جعبه دنده پنج سرعته دستی JH3 و پس از آن با جعبه دنده JHQ عرضه شدند. گیربکس پنج سرعته دستی JHQ نسبت به JH3 بهینه تر بوده و مشکلاتی مثل بریدن سیم کلاچ و روغن ریزی از قسمت پلوس ها را نداشت.
نگاهی به تندر۹۰
در شرایط فعلی، خرید تندر۹۰ ارزش دارد؟
با توجه به عرض اندام انواع خودروهای چینی در بازار، کم تر کسی به سراغ خودروهایی مثل تندر۹۰ می رود. چرا که زرق و برق آن ها بیشتر و طراحی شان نیز به روزتر است. اما اگر دوام، کیفیت و استهلاک مهم باشد، تندر۹۰ از جمله خودروهایی هست که هنوز هم حرف های زیادی برای گفتن دارد. خودرویی که سال ها است جوابش را پس داده و از لحاظ خدمات نیز از چینی ها یک سر و گردن جلوتر است. بنابراین، انتخاب نهایی با شما است.
دوام و کیفیت یا زرق و برق؟ مسئله این است.